Sportbetting

Sportbetting: Vad man ska tänka på och vad man ska undvika

Att betta, eller tipsa, på sport är en av de populäraste spelunderhållningarna i dag. Det är en spelform som har funnits i hundratals år och i takt med att Internet gjorde sitt intåg har marknaden vidgats och möjligheterna har blivit fler. Man behöver inte endast betta på de populäraste och största sporterna. Lika enkelt som man kan betta på Premier League eller Wimbledon, kan man betta på gaelisk sport eller australiensisk cricket.


(Bilden heter “Chelsea FC” (CC BY 2.0) och är tagen av Ungry Young Man.)

För att betting ska vara så underhållande som möjligt finns det några fallgropar man bör undvika. Det finns även några strategier för hur man maximerar sina vinstchanser.

Betta smart 

Trots att spel på sport styrs mycket av slumpen finns det några saker man kan göra för att maximera chansen att man vinner. Oavsett vilken sportbetting man är intresserad av ska man börja med att granska oddsen. Höga odds innebär att det är mindre sannolikt, men ändå inte omöjligt, att ett lag vinner. Låga odds innebär att det är större sannolikhet att ett lag vinner. Oddsen för att Malmö FF vinner Allsvenskan i år är 1,22, medan AFC Eskilstunas vinstodds ligger på 4501.

Med oddsen i åtanke ska man sedan läsa på allt man kan om lagen, spelaren, hästen eller vad man än tänker betta på. För att lyckas med sportsbetting ska man ta reda på så mycket som möjligt om hur t.ex. laget har presterat i de senaste matcherna. Finns det något som tyder på att laget kommer att prestera sämre än väntat och har dess motståndare ett övertag? Det är flera faktorer man bör ha i åtanke när man bettar och ju mer man vet, desto större är sannolikheten att man lägger ett vinnande bet.

För att lättare hålla koll på spelbudgeten, något som man enkelt kan sköta via mobilen, rekommenderas det att man bestämmer en fast summa som man har att spela för varje månad eller vecka. På så sätt har man alltid koll på hur mycket pengar man lägger på sitt spelande samt att man har koll på sina vinster.

(Bilden heter “Sport action” (CC BY 2.0) och är tagen av Qrodo Photos.)

Undvik fallgroparna

För att man ska bli en bra sportbettare finns det ett par saker man bör ha i åtanke.

Först och främst får man inte låta känslorna styra. Vill man vinna kan man inte betta med hjärtat, hur mycket man än tycker att hemmalaget är det bästa laget i hela världen. Var realistisk och tänk efter: Kommer AFC Eskilstuna, som hittills inte har vunnit en enda match, verkligen att stå som vinnare i Allsvenskan?

Ta förluster med ro. En dålig förlorare har aldrig uppskattats av omgivningen. Professionella spelare tar även dessa tillfällen i akt för att granska sitt spelande. Vad kan du göra annorlunda till nästa gång för att undvika att samma sak händer igen?

Om man mot förmodan skulle förlora ett bet ska man aldrig försöka att vinna tillbaka pengarna. Sportbetting kräver fokus och att betta för bettandets skull är aldrig en bra idé. Kom ihåg att man spelar på sport för att det är roligt, inte för att vinna tillbaka förluster.