Spela kortspel och patiens

poker-972614_960_720

Att ha tålamod och vara snabbtänkt är något man behöver vara när man spelar kort. Bilden kommer härifrån: https://pixabay.com/en/poker-full-house-cards-972614/

Människan har spelat kortspel under de senaste århundraden och spelet sägs härstamma från Kina, och gjorde sitt intåg i Europa under 1300-talet. Det finns otroligt många spelvariationer, där man antingen spelar en mot en, med flera eller själv. När man spelar mot sig själv kallas det att man ”lägger patiens” och det är något som gjorde en comeback när datoreran gjorde sitt intåg under 90-talet. Alla med en Windows-dator har nog någon gång gett sig på att spela Harpan, eller den senare versionen Spindelharpan.

Online kortspel, eller spel som finns förinstallerade på datorerna har skänkt glädje till flera människor som i ren tristess och frustration har kunnat koppla bort verkligenheten med en runda patiens eller ”Finns i sjön”. Förutom att spela kortspel så är det idag även populärt att man bettar eller spelar på sport. För mer information om sport och betting kan du kika in på Bet365.

Men vad finns det mer för fördelar med att spela de klassiska kortspelen och vad är egentligen patiens?

Patiens

Ordet patiens härstammar från franskans ord för tålamod – vilket verkligen kan behövas under spelet. Då man i patiens spelar mot själv själv och slumpen, är det faktiskt vanligare att en patiens förloras istället för att ”gå ut” (vinna). Att lägga patiens kan därför leda till att övar man upp sitt tålamod, vilket är fördelaktigt för både privatlivet och arbetet, samt sin förmåga att inse att världen inte går under bara för att man förlorar. I patiens kan man nämligen inte påverka utkomsten och om en patiens inte går ut finns det inget att göra åt det.

Det finns flera olika versioner av patiens och de vanligaste är som tidigare nämnt ”harporna”. Men det finns även andra patienser som t ex Pyramiden, Kungen och Pokerpatiens. Pokerpatiens skiljer sig lite från de övriga då man räknar poäng istället för att följa färg eller valör.

Kortspel

Men har kortspel samma fördelar, undrar du, och påpekar att man oftast måste vara minst två. Men det fina med att spela kortspel på nätet är att du spelar mot en dator, eller andra personer på nätet. För att få ett övertag i kortspel måste man vara duktig på att räkna och att komma ihåg. ”hur många kort var det nu jag slängde?” och ”hur mycket är min hand värd?”.

Det intressanta med kortspel är att det är olika saker som styr beroende på vad det är för spel man spelar. I vissa fall kan det handla om enbart tur eller enbart skicklighet. Oftast är det lite av varje, men för att vara på säkra sidan behöver man vara kunnig om reglerna så man vet om man behöver koncentrera sig till fullo eller om man kan luta sig tillbaka och bara njuta.

Det finns tusentals olika spel och det finns ytterligare tusentals olika variationer på regler och räknesätt. Vanliga och populära online kortspel är just nu Hjärter, Black Jack, Uno och Gin Rummy.